Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Гігієнічні вимоги щодо впорядкування та експлуатації криниць.

Новина
22.03.2023

Найчастіше децентралізоване водопостачання організовується за рахунок підземних вод. Вода забирається з різних водоносних горизонтів і з різної глибини, але здебільшого використовують грунтові води з другого і третього водоносних горизонтів, захищених від забруднення. Чим глибше розташований шар води, тим вона чисті­ша. При децентралізованому водопостачанні додаткову обробку води, як правило, не проводять. Тому до колодязьної води не можна ставити такі високі вимоги, як до води при централізованому водопоста­чанні. І все ж така вода повинна бути безпечною в епідемічному відношенні, мати нешкідливий хімічний склад і добрі органолеп­тичні властивості.

Якщо санітарний стан колодязя і результати аналізу води за­довільні, то вода можее використовуватися для пиття в сирому виг­ляді, тобто без всякої попередньої обробки.

Для забезпечення питною водою влаштовуються різного типу колодязі. З цією метою у сільських умовах часто будують шахтні або трубчасті колодязі. Щоб запобігти забрудненню підземних вод під час експлуатації, місце для колодязя вибирають на підвищенні не ближче 20-30 м від можливого джерела забруднення (наприклад, убиралень, вигрібних ям, хлівів, гноє­сховищ, місць захоронення людей і скотомогильників, складів мінераль­них добрив і отрутохімікатів тощо). Територія довкола не повинна затоплюватися павод­ковими і зливними водами і заболо­чуватися.

Колодязь - на перший погляд, найпростіше рішення проблеми водопостачанняя приватного будинку. Колодязь може служити практично безперебійно до 50 років. 

Недоліки використання колодязя: рівень води та її якість значною мірою залежить від погодних умов. В посушливе літо рівень води в колодязі падає, а в дощові дні, навпаки зростає, однак через це погіршується і якість води. Вся справа в тому, що дощова вода, потрапляючи в водоносний шар, забруднює воду, яка надходить в колодязь. 

 

Завідувач відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань   Василь КОЗОВИЙ

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше