Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Гіменолепідоз. Як його попередити?

Новина
21.03.2023

Гельмінтози є доволі розповсюдженими захворюваннями людини. Вони багаточисельні  і різноманітні за перебігом захворювання, лікуванням та профілактиці, тому що викликаються різними видами гельмінтів. Актуальною темою, останнім часом, стала проблема гіменолепідозу.

Необхідно наголосити, що гіменолепідоз широко розповсюджене захворювання, викликають його дрібні черв’яки – карликові ціп’яки, озброєні присосками і гачками, якими вони прикріплюються до стінки кишок, створюючи механічний і токсичний вплив на організм. Цей гельмінт часто уражає дітей, але дорослі також хворіють.

Гіменолепідоз відноситься до контактних гельмінтозів, тобто тих, що передаються від людини до людини, при недотриманні правил особистої гігієни, що є першопричиною формування, значного поширення його в колективах і в першу чергу дитячих.

Треба зазначити, що яйця карликового ціп’яка залишаються життєздатними, особливо на вологих предметах (шкірні покриви, предмети побуту та ін.), значний період часу. Тому можливе зараження при безпосередньому контакті, під час стискання руки, через рушники, іграшки, дверні ручки, в першу чергу туалетних кімнат, а також через крани умивальників. Найбільш уразливим є контингент раннього дитячого віку, в той же час він є головним джерелом інфекції.

Хворі, в основному, скаржаться на болі в животі, зниження апетиту, нудоту, головний біль, загальну слабкість, головокружіння, підвищену дратівливість, ослаблення пам’яті. Можуть виникати судомні припадки, підвищення температури тіла, алергічні висипання, але можливий і безсимптомний перебіг.

Захворювання погано піддається лікуванню і характеризується змінами з боку шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної і нервової систем з хронічним протіканням.

Дотримуючись звичайних правил особистої гігієни, слідкуючи за чистотою тіла, одягу, помешкання, легко запобігти зараженню гіменолепідозу. Необхідно ретельно мити руки перед прийманням їжі, після відвідування туалету. Суворо дотримуватись правил особистої гігієни.

Пам’ятайте ці прості правила і ви ніколи не будете в числі хворих на гіменолепідоз.      

Лікар-паразитолог Тетяна АНДРУШКО

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше