Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Імунізація - основа профілактики інфекційних хвороб.

Новина
07.07.2022

Відомо, що добре вчитись на чужих помилках, а також запобігти чи попередити щось - завжди краще, ніж виправляти вже те що сталось. Ці істини стосуються і до найцінішого у кожної людини – здоров’я. На профілактику хвороб в тому числі інфекційних,  в більшості розвинених країн,  виділяється близько 90% фінансування медичної галузі. У нас, ця пропорція є дещо іншою.

Основою ж профілактики інфекційних хвороб, звичайно є імунізація. Вона досягається введенням в організм людини чи тварини особливих препаратів (вакцин, анатоксинів, імуноглобулінів і т.д.). В розвинених країнах світу кількість хвороб, проти яких проводяться щеплення, є значно більший ніж у нашій країні, а в окремих із них імунізація – конституційний обов’язок.

Неоціненну роль у суспільстві відіграли та відіграють щеплення. Актуальність його зростає у час війни. Тільки завдяки щепленням вдалось ліквідувати в цілому світі натуральну віспу. Про існування таких хвороб, як дифтерія, поліомієліт, правець ми вже починаємо забувати, а проти окремих з них (сказ) – щеплення єдиний порятунок. Щорічно за  допомогою вакцин вдається врятувати в середньому 2 млн. життів. Ризику захворіти інфекційною хворобою піддається кожен з нас, а найбільш вразливими є діти та особи старшого віку.

Потрібно пам’ятати, що ризик тяжкого перебігу захворювання та виникнення ускладнень серед нещеплених дітей у десятки разів перевищує показники серед щеплених. Зараз існує велика кількість високоефективних препаратів, що дає можливість захисту.

Щеплення є обов’язковим, проте не примусовим. Без даних про їх проведення заборонено перебувати чи працювати в організованих колективах, виїхати за кордон і т.д.

Вже не один рік рівень охоплення імунізацією, зокрема від дифтерії, правця у нашому районі навіть не наближується до рекомендованих ВООЗ 95%, а складає, наприклад, за минулий рік серед дорослого населення 26,1% від запланованого, у 16 років – 51,1%, у 6 років 34,3%. Трохи кращі показники щеплень від кору, паротиту, краснухи у 1 рік 81,7%; у 6 років 78,6% - відповідно.

 Тож кожен з нас повинен вирішити, що важливіше – чи перехворіти з можливими ускладненнями, чи імунізуватись.

Лікар-епідеміолог Дмитро Андрушко

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше