Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Міфи мобільного зв’язку

Оголошення
25.02.2019

Відповідь: Радіація (в її побутовому розумінні) і мобільний зв’язок мають стільки ж спільного, як силіконові груди і силікатна цегла – і там і там в якості наповнювача присутні кристали кремнію (Si), тільки в різній формі і з різним результатом.

«Радіація» – це синонім слова «випромінювання», але випромінювати можна все що завгодно – світло, тепло і навіть усмішку. Але якщо Чорнобиль і радіація для вас звучить однаково, значить правильно говорити про іонізоване випромінюванні. Що ж може створювати таке випромінювання? Природні джерела:
– Розпад радіоактивних речовин (природний радіоактивний фон)
– Космічні промені (якщо ви не летите в космосі, можете про них забути, вас захищає магнітосфера Землі)
■ Термоядерні реакції на Сонці (згадую анекдот, коли комуністи в СРСР, програвши в Місячної гонці американцям, вирішили відправити космонавтів на Сонце. На резонне питання космонавтів – Адже ми згоримо? – була отримана відповідь – Ви нас за ідіотів тримаєте? Вночі полетите!)
Штучні джерела:
■ Ядерні реактори (зараз в Україні 15 працюючих реакторів, 5 будується, 4 закрито і ще кілька невеликих реакторів прямо в великих містах використовується для наукових досліджень)
■ Радіоактивні речовини в медицині і науці (наприклад, радіоімунний аналіз кліренсу інсуліну) – прискорювачі елементарних частинок, наприклад, рентгенівський апарат (флюорографію давно робили?)
Жодного мобільного або радіотелефону в цьому списку немає.
Далі, відкриваємо підручник фізики за 11 клас, розділ «Хвилі і коливання». Дивимося на спектр (більшість відразу згадує скляну призму і розкладання видимого світла на кольорову картинку, але спектр – це взагалі розкладання чогось по фізичним величинам). Ура, є зачіпка – радіохвилі! Саме з їх допомогою і працює мобільний зв’язок. Але вони знаходяться в області не іонізуючого випромінювання! Після них йде ще інфрачервоне світло (теплове випромінювання) і видиме світло. Як видно, до радіації мобільний зв’язок не має ніякого відношення.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше