Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Навчально-ознайомчий візит до США за підтримки програми DOBRE.

Новина
12.11.2019

У жовтні 2019р. Програма DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Global Communities та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), спільно з провідною асоціацією фахівців з місцевого самоврядування (ІСМА) організували навчально-ознайомчий візит до США, участь у якому взяли представники українських громад, які є учасниками програми DOBRE. Нижньовербізьку ОТГ, що також є учасником даної програми, запрошені представити голова громади Ярослав М’якущак та начальник відділу ЖКГ, інвестицій та соціально-економічного розвитку Мирослав Васильчук. Поїздка повністю профінансована Програмою «DOBRE», включаючи проїзд, проживання, харчування.

Візит в США розпочався із відвідання міжнародної конференції делегатів органів місцевого самоврядування, яку організувала асоціація «ICMА» у м.Нешвіл, штат Теннессі. Конференцію відвідали 5 тисяч учасників, що є представниками органів місцевого самоврядування США, також брали участь міжнародні делегації. Було цікаво послухати різні дискусії учасників конференції, американці ділилися між собою досвідом, обговорювали проблемні питання.

Протягом навчального туру українська делегація відвідала штат Теннесі, штат Вірджинія, та округ Колумбія. За цей час була можливість ознайомитись з системою місцевого самоврядування в Америці. Здивувала кількість членів місцевих рад, а саме 5-7 осіб, і це у будь-якому муніципалітеті США.  Члени місцевої ради, разом з посадою мера є виборними посадами. Місцева рада наймає так званого "sity-менеджера", який є місцевим професійним управлінцем та «господарником» і здійснює керівництво всіма департаментами міської ради. Натомість обраний на виборах мер має тільки представницькі функції та бере участь у засіданнях міської ради. Бувають випадки коли посади "sity-менеджера" та мера об’єднують, (зокрема м.Нью-Йорк), тоді такого мера називають «сильний мер», але таких практик мало - не більше 10% від загальної кількості від усіх органів місцевого самоврядування США. Поспілкувавшись з місцевими урядовцями стає зрозумілим, що вони зіштовхуються з тими ж проблемами, що й наші громади. Але вражає бажання мешканців, активістів, місцевого бізнесу, зробити, щось для громади  "що я можу зробити для громади, чим я можу допомогти?". Вказане відношення, дещо різниться від притаманного для нас "а що нам може дати громада?".

Місцеві муніципалітети сприяють місцевому економічному розвитку, допомагають малому бізнесу, приймають програми підтримки бізнесу, які включають освітні програми, надають мікрокредити, а також надають податкові пільги, знижуючи відсоток податку, для пріоритетних напрямків бізнесу у яких зацікавлені місцеві громади, особлива увага надається у створенні та підтримці фермерських ринків.

До основних повноважень місцевих громад відноситься утримання місцевої поліції, пожежної служби, забезпечення правового захисту, контроль за будівництвом, інженерне управління, планування і розвиток населених пунктів, благоустрій, впорядкування міських територій. Натомість, на велике здивування нашої делегації, на державному рівні в США фінансуються медицина, освіта (яка може співфінансуватися з місцевого бюджету), соціальна сфера.

Велику увагу місцеві муніципалітети приділяють збереженню історичного вигляду міських будинків. Тут заборонено змінювати вигляд чи колір фасаду. Місцеві ради приймають програми з реновації архітектурних споруд, зокрема підприємцям, які відновлюють автентичний вигляд будівель надають податкові пільги.    

Основним бюджетоутворюючим податком для місцевих бюджетів є податок на нерухомість, який сплачують усі!

Важливо відмітити гендерний підхід, інклюзію та забезпечення безбар’єрного доступу у всьому оточуючому ( зручні пандуси, пониження рівня тротуарів до рівня дороги на пішохідних переходах, звукове супроводження світлофорів). У великих містах на дорогах відведено  окремі велосипедні доріжки. Всі надписи та вивіски у громадських місцях (навіть спортзали!) дублюються "шрифтом Брайля". В кожному громадському туалеті є кабінка для людей з інвалідністю, пеленальні столики для матерів з маленькими дітками, наявні паперові рушники, мило, поряд працюють фонтанчики, з яких можна попити водички. Вбиральні чисті, люди чемні, бо чисто не тільки там де прибирають, але і там де не смітять.

Осінь, проїхавши тисячу кілометрів, не зустріли жодного багаття, ніхто не палить листя чи суху траву (суворо заборонено!), повітря чисте, навколо прибрано та гарно.

Здивування викликає прагматичність американців та любов до простоти, так зокрема більшість електроопор в США є дерев’яними. Вони пояснюють це сухими економічними розрахунками: відповідних дерев у них велика кількість, а після обробки стовпів спеціальним розчином вони можуть виконувати свої функції протягом 60-ти років. Більшість тротуарних доріжок покриті бетоном, бруківка зустрічається дуже рідко. Також не побачили жодного приватного житлового будинку, який би був огороджений парканом.

Завершилася подорож у столиці США Вашингтоні. Столиця США вразила своєю величністю, та впорядкованістю, тут відсутні хаотичні забудови, зокрема місцевим законодавством забороняється будувати споруди у місті які би були вищі ніж Капітолій – будівля у якій розміщується американський конгрес.

У центральному офісі організації ІСМА відбулися підсумкові зустрічі, обговорення результатів навчального туру, також нашій делегації змістовно роз’яснили про функціонування системи місцевого самоврядування США.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше