Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Пам'ятка для населення, обережно: кліщ!

Новина
11.06.2020

ОБЕРЕЖНО: К Л І Щ !

Весною, а особливо влітку, активізуються кліщі, які переносять збудників дуже небезпечних інфекційних хвороб. Зареєстровані в Україні і кліщеві енцефаліти.

Серед інфекцій, які переносяться кліщами, є відносно нова для України хвороба Лайма особливо небезпечне захворювання, яке при невчасному діагностуванні та лікуванні призводить до ураження головного мозку та периферичної нервової системи, запальних процесів в суглобах і незворотних ушкоджень шкіри, затримки розумового і фізичного розвитку у дітей.

У 60-70% інфікованих людей на місці укусу кліща через деякий час (на 2-4 день, іноді через 2 місяці, а найчастіше через 12-14 днів) виникає червона пляма – мігруюча еритема. Збудник хвороби передається із слиною інфікованого кліща в перші години кровосмоктання.

Специфічних методів профілактики на сьогоднішній день не існує. Тому при відвідуванні лісу рекомендується триматися середини стежок, одягати довгі штани, сорочку з довгими рукавами і щільно прилягаючим коміром, головний убір. Повернувшись додому, необхідно перевірити себе і друзів, чи не причепився кліщ. Особливо ретельно обстежувати частини тіла з волосяним покривом. 

Виявленого кліща необхідно якомога скоріше видалити. Для цього: захопити його вигнутим пінцетом або хірургічним затискачем якомога ближче до хоботка, акуратно підтягувати, обертаючи навколо вісі в зручну сторону (за чи проти годинникової стрілки). Через 1-3 оберти кліщ виймається повністю разом з хоботком. Якщо ж кліща намагатися висмикнути, то тільце відірветься, а голова кліща залишиться у шкірі. 

У всіх випадках виявлення кліща необхідно звернутися до лікаря. Пам’ятайте, що чим раніше ви звернетеся до медичних працівників та своєчасно розпочнете лікування, тим більша надія на повне одужання. 

При відсутності інструментів кліща можна видалити за допомогою петлі з грубої нитки: захопити його петлею якомога ближче до шкіри та акуратно, похитуючи з боку в бік, витягти.

Увага! Обробка кліща олією не змусить його вийняти хоботок. Олія тільки вб’є кліща, закривши йому дихальний отвір, та змусить його відригнути вміст шлунка у ранку, що збільшить ризик зараження.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше